Landschapstuin

Over dit project

De tuin rondom de woning is ontworpen en aangelegd naar de wens van de bewoners. Aangeplant met beplanting die past bij het naastgelegen natuurgebied en bescherming geeft in doorkijk naar de binnentuin met klassieke veranda.

 

De aanleg is uitgevoerd samen met het team van Janko Horsten. DE grote uitdaging was de aansluiting en bereikbaarheid naar de 1,90 meter lagergelegen entree naar de kelder van deze van de woning. Als constructie is de bestaande helling verdiept en verstevigd  door gebruik te maken van betonnen keerwanden. De bovenkant van de keerwanden geven een sterke zichtlijn  en is waterpas vanaf de woning. Daardoor lijken de keerwanden halverwege de inrit ‘verdwijnen’ in de grond.

De betonnen grastegels van de inrit zijn gelegd naast de dichte betonklinkers die de rijrichting aangeven. De betonnen grastegels zijn goed berijdbaar en zorgen voor waterdoorlating bij regenval.

 

De brede trap naar de tuin achter de woning is uitgevoerd met beton trede en geeft naast de houtenwand een modern beeld.

Uit dezelfde serie Oud Hollands beton zijn tegels gelegd als looppad naar de bestaande klassieke veranda. De opstap is een opvallend element geworden. Verspringende zwevende betonnen traptrede maken de grote entree naar de veranda minder robuust. Door ook dezelfde grote Oud Hollandse betontegels in de veranda en het extra zonneterras te gebruiken is het een rustig geheel geworden.

Om het grote gazon in de achtertuin te onderbreken is een meanderend pad met halfverharding aangelegd. Binnen de boog van het pad liggen plantvakken met in de lava beplanting volgens het PrairieGarden concept van Lageschaar welke veel vlinders en bijen aantrekken. De aanplant aan de zijde van het natuurgebied is wat weelderiger. In de wadi aangesloten bij het gazon is een speciaal Cruydt-Hoeck bloemenmengsel ingezaaid.

 

Verscholen langs het looppad achter de beplanting ligt een extra zonneterras. Afgewerkt als beschutting een houten tuinwand gemaakt van Thermowood Ayous. De geplaatste buitendouche zorgt voor een heerlijke verkoeling op zomerse dagen in deze leeftuin!

 

Het looppad eindigt bij een extra buitenruimte in de tuin. Net om de hoek van het zicht uit de woning en de aanplant, met een heerlijk zicht op de weide omgeving en het grote gazon. Ontworpen door Heijderhoff en uitgevoerd in Thermo wood triple rhombus profiel. Het extra accent in de bestrating geeft een mooie entree naar deze buitenruimte.